top of page
  • Facebook Social Icon
  • SoundCloud Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
Crowd

Blog post

Alex From Tokyo


Kad sam prije dva tjedna u najavi klubske večeri "40 Love" zagrebačkog Mastersa ugledao ime "Alex From Tokyo", mislio sam kako ću to morati propustiti. Već sam se bio odlučio za allnighter jednog od najpoznatijih domaćih DJ-a koji se održavao u drugom zagrebačkom klubu. O Alexu nisam znao gotovo ništa, ali viđao sam to DJ ime.


Masters

Tokyo Black Star

Nakon pretrage neta iskočilo je ime "Tokyo Black Star". Odmah sam počeo mijenjati prioritete. "Tokyo Black Star" izdanja redovito su mi interesantna, a Alex čini izvornu polovicu dvojca koji se nalazi iza ovog imena. Drugu polovicu čini Isao Kumano. Od prije nekog vremena imaju i trećeg člana.

Komentari Alexovog nastupa na društvenim mrežama su me prilično zaintrigirali, pa sam već početkom tjedna s veseljem čekao vikend da i ja okusim malo te magije. Očekivao sam house s primjesama disco glazbe, puno svirke, melodija i vokala. Nisam pronašao niti jedan njegov DJ set novijeg datuma, te sam odlučio otići neinformiran, ali i potpuno neopterećen.

Alex Prat je Francuz odrastao u Japanu, a živi u New Yorku. Ili u Berlinu. Na sceni elektronske glazbe prisutan je od devedesetih. Stvorio je vezu zapadnih record labela sa japanskim izdavačima. "Tokyo Black Star" svoja izdanja objavljuje na prestižnom Innervisionsu. Štoviše, prvo izdanje (IV01) ovog labela, nosi ime "Innervisions presents Tokyo Black Star".

Alex posjeduje i vlastiti "world famous" record label. Iako primarno živi na zapadu, redovito odlazi u Japan gdje drži i neke klubske rezidencije. Alex svoj DJ status drži dosta low-profile.

Njegova kreativnost prelazi granice producentskog, odnosno DJ posla, pa je tako uključen i u neke modne projekte, ali je, što je posebno zanimljivo i jedan od suosnivača tvrtke "phonon" koja se bavi izradom kvalitetnih audio tehničkih pomagala. Jedan potpuno nekonvencionalni proizvod svoje tvrtke Alex koristi i u svom DJ setu. Riječ je o mono slušalici (sticku) koja se koristi tako što je se drži na način na koji držimo klasičnu telefonsku slušalicu. Podupremo je ramenom i pritisnemo uz uho.

Uz Alexa su lineup dopunili domaćini, DJ Felver i DJ Pepi Jogarde. U Masters sam došao u 23 sata. Točno na početak. To mi se dosad još nije nikad dogodilo. Pazit ću da se ne ponovi. Ne bih se znao nositi sa statusom nekoga tko prvi dolazi na party.

Felver, opening hours

Tko prvi, njegov DJ - kaže stara klubska poslovica. Kad mi se već pogodilo da sam tu dok još nije uzavrelo, kratko sam pratio zagrijavanje pojačala i plejera u režiji profesora M (DJ Felver od m., op.a.).

On je odabrao downtempo početak seta sa pulsirajućom glazbom. Stalno sam mislio da slušamo Floyde. Imajući na umu alkohol i Martinje, profesor u svom setu nije ubrzavao iznad imaginarnog ograničenja brzine.

Nije tajna da ja favoriziram profesora kad je u ulozi DJ-a, pa ću i ovdje ustvrditi kako je set bio odličan. Nešto oštriji i metaliziraniji synth i bass lineovi ostali su u sjećanju. Profesor M uvijek ima dobre ploče i uvijek složi set koji te nosi od početka do kraja na gospodski način. S godinama postaje sve rafiniraniji. Nekad i zajebe.

Booooombox

Boombox je veliki kazić u koji ide 16 komada R14 baterija, tkzv. amerikanki i jako rôka. Jel ovo sad trenutak kada bih, zbog mlađih, trebao dati i neko objašnjenje u vezi kazića? Tko ne zna nek googla.

Zašto i otkud sad boombox? Boombox jako rôka. Zato jer ima 16 baterija i dobro pretpojačalo. Kad kvalitetno pretpojačalo ugura svoj signal u dobro zagrijano pojačalo, dobije se dobar zvuk. Dobije se super zvuk.

U klubovima nema boomboxova. U klubovima ima miksera. DJ mikseri se u namjeni ne razlikuju puno od miksera za kolače. I jednima i drugima cilj je napraviti dobro izmiješanu smjesu, žitku i da se preljeva i da nema grudica. Jedni rade s brašnom i jajima, drugi sa glazbom.

Miksera ima puno raznih. Ovakvih i onakvih. Postoji E&S mixer. On može nagariti pojačalo tako da mu ulje curi, a zvučnici cijelo vrijeme plešu na žeravici. Nama hifijašima to puno znači. Domaćini su u setupu postavili E&S mixer. Možda je tako htio Alexov rider, možda ne, kako god, efekt je bio potpun. Sound je bio punokrvan, velikog volumena. Nema primjedbi.

Alex From Tokyo

Činilo se da profesor M već dugo svira i da je vrijeme za Alexa. Iako ih nisam vidio kad su se zamijenili, sad mi je jasno koji je to bio trenutak. Pojavile su se dvije stvari koje su karakterom odskakale od onih iz M-ovog seta. Mislim da je jedna od njih bio "Khidja". Upravo je krenuo Alex From Tokyo.

House, naginje u deep, nosi u sebi tribal elemente. Manoo i Raoul K sa aktualnim Toukanom. Ritam koji traje non-stop i vokali s vremena na vrijeme. Alex je za pultom više u pokretu nego bilo tko na flooru. Vidi se da je skroz u tome što radi, a vidi se i da uživa. Prepušten trenutku. U njegovom setu nema dark elemenata.


Alex from Tokyo

Na trenutke ga nosi disco i hi-nrg zvuk, a na kraće nas vrijeme odvlači i u acid, očvršćuje ritam, a onda opet kroz classic house vraća nazad. Izvrsnim kombinacijama i miksevima u set koji je načelno složen od nove glazbe ubaci poneki "evergreen".

Tako smo imali prilke čuti odličan remix Loleatte Holloway i hita Love Sensation. Zatim, ne baš tako stari Cajmere, poznatiji pod svojim drugim alijasom Green Velvet. Potpuno iznenađenje priredio je pustivši Jimmy Bo Hornea - Spank, soul stvar iz zlatnog disco doba sedamdesetih. Skoro sam siguran da nije bila riječ o nekom novijem editu, već o običnom 12" disco izdanju. Pred sam kraj Alex je razmontirao podij i pustio Lil Louis - French Kiss. Imam dojam da je količina uzbuđenja kod publike na ovu stvar bila nekoliko puta slabija nego bi bila da je prevladavala nešto starija publika.

Alex izborom glazbe svoj set pretvara u lepezu povezanih stilova house glazbe. Taj set daje puno glazbe. Daje jednu izvrsnu plesnu zabavu, retrospektivu kroz desetljeća elektronske glazbe i možda i najvažnije, on isporučuje savršeno veselu atmosferu koja će, ako se prepustite, stvoriti privlačnu magiju.

Osim izdanja sa Innervisionsa, tu su i Cin-Cin, Les Yeux Orange, a čest mu je gost u playeru i Dimitry From Paris. Black Hole Bass (neki) je bio na repertoaru.

Svatko od nas ima neki svoj highlight večeri. Za mene su to ovaj put bili Frankey & Sandrino i Solaris. Ta stvar odlično zvuči na velikom razglasu. Kad ne znaš, pitaš, pa sam pitajući otkrio jednu fantastičnu stvar. To je Bolis Pupul - Wei. Prema informacijama koje pronalazim, čini se da je to relativno novo ime koje dolazi iz Macaoa, a iza njega su dva EP izdanja za DEEWEE.

Jogarde aka Pepi, our magic moment is yet to come. Otišao sam u pola sedam, javio mi se povišeni osjećaj roditeljske odgovornosti, a nisam ponio tablete. Dobio sam i prigovor o odlasku prije zore. Malo je neugodno, ali preživi čovjek.

All the lovely people

Razvidno raspoložena publika dobro je reagirala, a izostanak velike gužve cijeli je događaj učinio komfornijim nama ostalima. Dobra klubska atmosfera je kao i dobra svadba. Potpuni stranci načas se ujedine u jednu veliku razigranu gomilu sa istim ciljem. Zabaviti se što bolje. Neki vole radit i pizdarije.

Ako je razigrana gomila dovoljno brojna, ovi zadnji otpadnu kao i vakuum nosač za mobitel sa šofer šajbe. Gomila je jučer zračila dobrim, opći nalaz je zadovoljavajući. PLUR ispunjen po sve četiri točke.

Peace Love Unity Respect, commonly shortened to PLUR, is a set of principles that is associated with the rave culture.

bottom of page