• Facebook Social Icon
  • SoundCloud Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
Crowd

Blog post

Tanzen x Kontrapunkt

27.11.2000. godine sam bio jako nadrkan. Ja se toga uopće ne sjećam. Kao što se ne sjećam ni mnogih drugih stvari. Ali sjeća se Internet. Htio sam u uvodu napisat koju pametnu o Kontrapunktu kakav je bio prije dvadeset godina, pa sam završio dva sata čitajući arhive news grupe hr.rec.music.rave. I pročitao sam svega i svačega što sam napisao prije dvadeset i više godina. Između ostalog sam nešto i pametovao o medijima. Evo, ovdje je link ako vas zanima.


Pročitao sam tako i kako sam tada pizdio na zagrebačku publiku što je masovno ignorirala tada veliko i važno gostovanje LTJ Bukema i MC Conrada na Stereo Studiu. Napisao sam nešto u stilu "Da, guzica bi ti otpala da jednom dođeš na drum and bass". Ni danas još nisam uspio uvjeriti neki značajniji broj svojih poznanika i prijatelja u dobrobit drum and bass glazbe. Da budem žanrovski korektan, reći ću bass glazbe, pa tako obuhvatiti sve što spada u tu glazbenu nišu. Nazad u dane nismo koristili izraz bass kao oznaku ili odrednicu žanra.


Policijska povorka


Isto tako, našao sam neki svoj tekst u kojem najavljujem "po prvi put u Hrvatskoj, a i šire - Beforehour. Tako sam, naime, nazvao partije koji su počinjali u 19h, da bi završili oko ponoći ili nešto kasnije, jer je jedno vrijeme na snazi bila Uredba koja je imala sve odlike policijskog sata, a kojom se ograničavalo radno vrijeme klubova. Murja je izišla na cestu, pa se uputila u klubove. Stalno su nam remetili mir.


Danas se održava Zagreb Pride. Odvezo sam stariju kćer tamo i odande otišao nadrkan i ispunjen gnjevom, bijesom, zlim jezikom i još valjda nečim. Pola sata prije službenog početka povorke, na travnjaku ispred Mimare ima možda dvije stotine, uglavnom mladih ljudi. Vjerojatno će se u zadnjih pola sata skupiti većina onih koji namjeravaju sudjelovati u povorci. Istovremeno u zoni oko Mimare vidio sam više desetaka, a možda i preko stotinu policajaca.


Neki su u redovnoj uniformi, neki su u oklopima. Ne baš kao vitezovi, nego više kao Ninja kornjače. Imaju plastične štitnike po rukama i nogama. Mislim da ih ima više nego u Maksimiru kad je utakmica Dinamo - Hajduk. Oni su tu kako bi zaštitili povorku. To bi bilo službeno objašnjenje. Neslužbeno, oni su tu da pokažu kakva je svijest u glavama ministara, parlamentarnih zastupnika, kao i načelnika i šefova policije.


Kao potpuni laik za osiguravanje javnih događanja tvrdim da u gradu Zagrebu, u trenutnoj društvenoj klimi i sa trenutnim mind setom većine građana ovog grada, kao i sa trenutnim stanjem morala u društvu, Povorci ponosa ne prijeti tako velika opasnost da bi je morao štititi toliki broj, tako opremljenih policajaca.


To je javno pokazivanje sile, koje je van svake pameti, a da ne govorim kako je usput i veliki bespotrebni trošak. Prošle sam godine bio na Prideu u Amsterdamu. Gotovo sam cijeli dan proveo na gradskim ulicama, zajedno sa desecima tisuća ljudi svih vjera i nacionalnosti, te naravno seksualnih opredjeljenja i vidio sam dva (slovima - dva) policajca na skuterima, u ljetnim uniformama, nenaoružane. Kasnije sam skužio da oni zapravo nisu tu radi Pridea, već radi dostavljača na motorima koji jure kroz uličice u kojima je sad velika gomila ljudi.


Ta su dva amsterdamska policajca bili prava atrakcija, a ekipa ih je toliko opskrbila limenkama s pićem da su obojica odbijali išta više primiti. Eto, zato sam i danas nadrkan. Na policiju, na vlast, na državu i na sistem. I nisam im ponudio ništa. Na krovu zgrade policije u Amsterdamu tih se dana viju dvije zastave. EU i rainbow. Kao i na ostalim vladinim zgradama. Tako oni pokazuju kakva je svijest u njihovim glavama. Evropo, gorićeš u paklu.


Kosturi iz ormara


Guglao sam, dakle, o Kontrapunktu, jer "vivid images in my head" sadrže samo nekoliko slika sa Kontrapunktova. Piše na Internetu, a ja sam na to skroz zaboravio, da smo bili u svađi. Tko? Moj ego i Kontrapunkt klubska večer. Napizdio sam se na iskaznice. Naime, kad je Kontrapunkt krenuo, u Aquariusu, nedjeljom navečer, postao je jako popularan i tamo se okupljalo više ekipe no što je klub mogao podnjeti, a prema onome što piše na Internetu, osim što je ekipe bilo previše, bila je i preloša. Tako piše. Onda su Kontrapunktovci u namjeri da zadrže kvalitetniju publiku, počeli izdavati iskaznice. Tako bi pri ulasku u klub, odnosno pri kupovini karata, prednost imali oni s iskaznicama.


U Aquariusu 2000. godine

Normalno da sam se napizdio, napizdio bi se i danas. Netko odlučuje o tome da postoji dobra i loša ekipa, pa onda netko drugi odlučuje tko je u dobroj, a tko u lošoj ekipi. Nije mi to bio đir onda, nije ni danas. Nisam imao iskaznicu i nisam bio na većini Kontrapunktova. Danas mislim da je ego samo bio paravan činjenici da je Kontrapunkt išao nedjeljom navečer, što mi nikako nije odgovaralo, imajući u vidu ranojutarnje obveze ponedjeljkom. Da je ta glazba bila i ostala moj đir moglo se pročitati i onda, kao što se to po mojim tekstovima može pročitati i danas.


U Aquariusu 2000. godine

Tih nekoliko Kontrapunkta na kojima sam bio ostali su mi u sjećanju kao partiji/večeri na kojima sam se jako dobro proveo. S nestrpljenjem sam očekivao večerašnji Kontrapunkt jubilej, dvadeset godina nakon onog prvog. I opet će biti u Aquariusu, ovaj put pod okriljem klubske večeri Tanzen.


Tanzen i 20 godina Kontrapunkta


Za tu je priliku Eddy Ramich, pokretač Kontrapunkta doveo dva gosta. Uz njega, na line upu su Alex Barck i Pablo Valentino. Očekivao sam jako uzbudljivu večer i priželjkivao atmosferu sličnu nekadašnjem Kontrapunktu. Tu bi atmosferu, prema mojim očekivanjima, trebala rekreirati glazba, DJ-i i ekipa koja voli tu vrstu glazbe. Jednostavno rečeno, vesela, rasplesana i nešto starija ekipa i pitki house sa dodacima. Fusion raznih žanrova i stilskih opredjeljenja.


Dvadeset dekagrama funka, dvije žlice soula, jedan snare bubanj, dvije ritam mašine, pola kile jazz gitariste, naprstak udaraljki, između prstiju samplera i jedna žlica Vegete. Vrlo jednostavan recept za fusion na domaći način.


Ovako sam u threadu pod naslovom "Kontrapunkt" 2001. godine opisao fusion nekome tko je pitao kakav je to fusion na Kontrapunktu, a zapravo je samo trolao. Iako zajebancija, čini mi se da ovaj opis može pomoći tome da steknete dojam što sve ima u house i drugoj žanrovskoj glazbi kakva se vrti na Kontrapunktu. Tome bih još dodao acid jazz, soulfull house, jazzy & deep house, breakbeat i na taj način zaokružio priču o glazbi koja prati Kontrapunkt.


A gosti?


Alex Barck najpoznatiji je kao član Jazzanove, ali i kao voditelj labela Sonarkollektiv. Oni su odavno renomirano ime, a glazba koju izdaju je redom vrhunska. Ovo je sad moj osobni ukus, ne mora se i vama sviđati. Od izvođača kojih se ovaj čas mogu sjetiti, a koje pratim zadnjih godina, na Sonarkollektivu su: Sequel, Seiji, Markus Enochson, Hannes Fischer, Phil Gerus i sam Alex Barck.


O Pablu Valentinu ne znam ništa, ali viđao sam njegovo ime u potpisu pjesama na izdanjima "Motor City Drum Ensemble" Danila Plessowa. O Eddyu Ramichu znam svašta, a već sam pisao jedan tekst posvećen samo njemu, pa pročitajte ako vas zanima i ako već niste.


Ne, ne i ne


Tanzen je meni tu negdje. To znači da mi je njihov program u fokusu samo jednim dijelom. Ostatak čini program kakvog sam se ovaj čas zasitio, što ne znači da mi ne bi bilo dobro ili da se ne bih tamo dobro proveo kad bi i otišao. Ako se ne varam, ovo je bio treći Tanzen na kojem sam bio. A nije ih bilo još niti deset. Eto, mi smo si tu negdje. Tanzen i ja. Otišao bih na još možda jedan ili dva Tanzena da u vrijeme kad su se održavali, u ponudi evenata nije bilo nešto meni interesantnije.


Na Tanzenu mi jedino smeta nedostatak drvenog poda u velikom prostoru Aquariusa. I još da je malo manje svjetla. Al to sam ja, mračnjak, pa je to skroz subjektivno. Ekipa mi je tamo odlična. Dovoljno šarolika da ne bude jednolična, dovoljno šašava i vesela, a uvijek sretnem i gomilu poznatih. Na Tanzenu je i dobar zvuk. I WC koji teta čistačica čisti cijelu noć, a ne nedostaje ni papira za ruke.


Negdje u kućnom redu Tanzena ima nekoliko točaka o ponašanju, dress codeu i sličnim pizdarijama, u kojem sam primijetio da tri točke počinju sa "No". Pisano je na engleskom. Dakle, Ne ovo, Ne ono i Ne ono treće.


Sad sam kao inspektor zaštite na radu kad otkrije da u nekoj firmi iznad aparata za gašenje požara nedostaje naljepnica koja označava da se na tom mjestu mora nalaziti aparat za gašenje požara, pa krene pisat kaznu. Koliko god meni to djelovalo restriktivno, činjenica je da će uvijek netko doći u trenirci, fitness tajcama ili adidas sportskoj majici.


Ne zato što je to seljački, nego zato što je to danas neizostavni dio clubberske mode i način urbanog odijevanja. Ja sam se sinoć pridržavao propisa, pardon preporuke, pa nisam obukao fitness tajce ni sportsku majicu uz tijelo. Siguran sam da mi je većina posjetitelja Tanzena zahvalna na toj odluci, a da tog ovoga časa nisu niti svjesni.


A glazba?


Lagano iza ponoći, nakon revijalne vožnje oko jezera, stižemo pred Aquarius. Tamo je već živo. Ako je pred klubom živo, onda je unutra u najmanju ruku živahnije. Tako i bi. Prvo što uočavam je DJ pult koji je spušten na razinu stajanja publike. Osobno to uvijek više volim od kombinacije u kojoj je DJ na povišenom i distanciran od publike. Zanimljivo je kako je prvi dojam tako postavljenog pulta kao da su skratili floor, a zapravo nisu. Efektno, jer je osjećaj intimniji i bolja je komunikacija DJ-publika, te obratno.


Kontrapunkt x Tanzen - 20 godina

Prodefiliram do svog sweet spota na podiju, a to je zona ispred desnog zvučnika generalno. Alex Barck i Eddy Ramich se izmjenjuju ili b2b-aju u prvom dijelu ove večeri. Bez čvrsto postavljenog time linea. Njih su dvojica jako kompatibilni, pa ako se ne zagledaš u to koji od njih u datom trenu pušta, lako je moguće i da se zabuniš. To mi je zapravo jako zanimljivo, pa se, dok plešem, trudim i pratiti kako se izmjenjuju.


Skužim da Eddya naspram Alexa mogu prepoznati. Barem je tako bilo u tih nekoliko situacija na Tanzenu. Nešto od toga otpada na mix, ali nešto i na razinu groovea koji krene sa miksom. Možda je tamo birao baš takve trake, ali generalno bi rekao da je on razigraniji od Barcka. U tom dijelu večeri svira se funky disco house. Super je kad se potrefi da na domaćoj klubskoj večeri, koja ima najjasniji sound signature, odmah u startu spotaš skladbe koje dolaze od domaćih autora, a spadaju u sam vrh produkcije i ponude žanra.


Eddy Ramich @ Tanzen x Kontrapunkt, Aquarius, ZG

Vjerujte mi,