top of page
  • Facebook Social Icon
  • SoundCloud Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
Crowd

Blog post

Loutka & Lauer


Mjesec dana nisam napisao nikakav tekst ovdje u Clubbingu. Skroz mi je jasno da to nije ok. Zaredalo se nekoliko tjedana u kojima sam na nekim svojim uobičajenim mjestima slušao neke svoje uobičajene DJ-e. A o njima sam već prije pisao, pa ne bih sad opet. Da se ne pokvare. Usput sam i dobio neki feedback od svojih dragih čitatelja.

Kratki ili dugi?

Feedback čitatelja je u granicama očekivanog. Nekima su tekstovi predugi, ti isti bi htjeli da ih kratim, nekima su taman i ne bi im odgovarali da su kraći. Nekima nije fora kad ja bez puno objašnjavanja uletim u neku internu spiku, drugi ni za živu glavu ne žele da to izostavim. Nekima je jako bitan ritam, pa kad ja malo zabrazdim off-topic to ih smeta, pa teže svrše. Odnosno, teže dođu do kraja teksta. Sa duljinom se više neću zamarat. Kolko god da mi bude dug, stavit ću ga javno. To je tekst, ne boli.

Osamdesete u Pragu

1989. godine bio sam u Pragu. Glazbeno je to bila jedna vrlo plodna godina. U  klubovima smo vrtili: "Soul II Soul - Back to life", "Tehnotronic - Pump up the jam", "Inner City - Goodlife", "Lil Louis - French Kiss", "Lisa Stansfield - All around the world".

S tim se pjesmama dogodila prekretnica u klubskoj glazbi. Dotad smo vrtili Italo disco, a sa ovim smo zakoračili u eru moderne elektronske glazbe. Nazirali su se house i techno. Iste su godine i "Milli Vanilli" imali pjesmu "Girl I'm gonna miss you". Oni s tom pjesmom nisu sudjelovali u ovoj prekretnici.

Bila je to godina u kojoj su Češka i Slovačka još bile Čehoslovačka. Nama koji smo tamo doputovali iz Jugoslavije, ta se Čehoslovačka činila pravim istočnim blokom. Sve što ima veze s ekonomijom kod nas je bilo cijelo desetljeće ispred Češke. Slično je bilo i s glazbom. U jednoj posjeti disko klubu u Pragu skužio sam da oni glazbu koja je na tragu gore navedenoj, nemaju ni u tragovima.

U Pragu sam kupio prvi CD, Mozartovu 38. simfoniju u D-duru, a na istom je disku prikladno bila i Haffner serenada, također u D-duru, u izvedbi ondašnje čehoslovačke filharmonije. Kupio bi ja neki drugi CD, no u to vrijeme CD-i su se tek pojavili i jedina dostupna izdanja bila su ona klasične glazbe. Wolfganga Amadeusa sam u to vrijeme favorizirao ispred ostalih kompozitora. CD player ionako tada još nisam imao.

Slučajnost je htjela da od svih ponuđenih CD-a odaberem baš 38. simfoniju kojom Mozart krši konvencije i odlazi leftfield. U vrijeme kad je to djelo nastajalo, bilo je uobičajeno da simfonije imaju po četiri stavka. Salzbušrki wunderkind odlazi u Prag na praizvedbu svoje simfonije koja ima samo tri stavka.

Mozart izbacuje menuet, u svakom stavku se spuša iz dura u mol, radi izazovne harmonijske prijelaze i na neki način stvara prekretnicu u klasičnoj glazbi. Ta je simfonija poznata i kao praška simfonija. Zapravo mi je to najdraže Mozartovo djelo. Mozart je pak uvijek osjećao kako ga praška publika najbolje razumije.

Hrački

Ista slučajnost je htjela da te 1989. godine i izvjesni Čeh , imenom i prezimenom Michal Maudr uporno radi na tome da u praške noćne klubove uvede prekretnicu u glazbi. Njegovo umjetničko ime je DJ Loutka.

Na češkom je lutka loutka, a igračke su hrački. Ovo drugo navodim samo kao jezičnu činjenicu, imajući na umu da su hrački kod nas žuti ili zeleni, ali rijetko su igračke. DJ-i su nekad jako romantični i zaigrani. Zašto bi neki DJ inače imao umjetničko ime lutka?

Vrijeme će pokazati da je DJ Loutka bio kamen temeljac češke scene elektronske glazbe i njen najvažniji protagonist na tim prostorima. Ovo s kamenom temeljcem sam pobrao iz nekog interviewa sa Loutkom. Danas slovi za najpoznatijeg češkog DJ-a starije generacije. I gostuje u Mastersovom programu forty:love.

Blues

Robert Leroy Johnson je, prema nekima, bio najveći blues glazbenik u povijesti. Svoju je popularnost stekao u doba velike depresije. Jedan je od prvih članova "Kluba 27" kojem se od tada pa do danas priključio već zavidan broj glazbenika.

Robert Johnson je poznati frankfurtški klub elektronske glazbe. Svoju je reputaciju stekao beskompromisnim izborom gostujućih DJ-a, kao i pažljivo biranih rezidenta. Riječ je o manjem klubu fokusiranom isključivo na glazbu. Ujedno je riječ i o jednom od najzanimljivije uređenih klubova, vrlo minimalistički, čini mi se u duhu pop-decoa.

Live at Robert Johnson je record label na kojem izlaze uglavnom izvrsna glazbena izdanja. Najviše je to upravo glazba kakvu vole i u klubu.

Drugi gost programa forty:love poznati je producent i DJ Phillip Laurer. On je ujedno i rezidentni DJ kluba Robert Johnson. Laurer izdaje na etiketama kao što su Permanent Vacation, Running Back, Futureboogie Recordings ili već spomenuta Live at Robert Johnson.

Interested/Going/Maybe/Can't Go

Ne stišćem "Going" ako nema šanse da negdje idem. Stisnem "Interested". Tako da kroz tjedan svojoj partnerici postavim niz izazova glede nadolazećeg vikenda. Ovaj sam tjedan stisnuo na petak i na Reform-ov program u kojem su gostovali "After Affair", DJ dvojac iz Sarajeva. But, jebiga, zvala me partnerica već nakon nekoliko sati s pitanjem - kaj ti ideš van i u petak i u subotu?

Ne idem ja nego tekst trebam napisat, budem ti objasnio, govorio sam joj preko telefona. Poslije sam jednostavno stisnuo "Can't Go". You can't beat them all.

Zato smo u subotu bili spremni izaći već i prije ponoći. Putem do 'Stersa smo svratili do Heidi sa skrivenom namjerom da i nju odvučemo van. To nam nije pošlo za rukom, ali smo uspjeli poništiti nešto mikroba i bakterija u grlu odličnom otočkom lozovačom. Rakia - Connecting people.


Jogarde, Lauer, Felver

Fotografija prikazuje disc jockeye Jogardea, Lauera i Felvera tijekom jutarnje kontemplacije. U daljini se vidi Medvednica i vrh Sljeme (1033 mnm). Ovi su se momci spremali osvojiti ovu planinu još istoga dana. 

Yesh

Popodnevno-večernji program je počeo na terasi, a kasnije se preselio unutra u klub. Kad smo došli, za pultom je bio Yesh. On je zagrebački klubski, ali i radijski DJ. Orijentacija - house. Slušao sam ga već i prije. Jučer me u drugom dijelu svog seta prilično rasplesao. Iako su mi neke njegove tune mrvu prespore, bez problema se mogu predati takvoj glazbi. Vjerojatno je i on u glavi imao neku granicu, znajući da radi warm up za dva headlinera i da ne može razvalit publiku. 

Negdje u momentu kad je pustio Mr. Raoula K - Africa, u remixu Kunyuki Takahashija, imao je užaren floor i razularenu gomilu. Kasnije se to ponavljalo u mahovima.

Felver je bio u prvom terminu na terasi, nemam pojma da li je i Pepi puštao. Yesh je svoj set fino odsvirao i pult prepustio Čehu Loutki. Nitko od nas nije fotkao Yesha. To nije ok.

Loutka

Znajući da čovjek već više od trideset godina radi posao DJ-a i da slovi za najpoznatijeg češkog DJ-a znao sam da taj set ne može i neće bit razočaravajući. Loutka je isprva krenuo lagano, dosegao neki vrhunac tijekom seta, te opet završio nešto lakše.


Loutka, forty:love, Masters, ZG

Njegov je set više nego prožet afro-houseom. Radiant, Exploited Ghetto, Kattermukke, Monabery, Get Physical, to su neki od labela sa kojih Loutka bira glazbu za svoj set. Dobra glazba, plesna, bude tu i neki Carl Craig, bude tu i techna, ali i dosta breakova i melodijskih vožnji, stringova, storrytellinga. Reći ću da bi set bio izvrstan kad bi Loutka nafilao te beatless dionice, u kojima svi lepršavo letimo i mašemo rukama kao leptirići, nekim beatom. Ovako ih je za moj ukus dosta previše.

Pustio je Loutka "Kerala Dust - Maria" u nečijem remixu (možda Acid Pauli), više puta Super Flu, zatim Dirty Doering, Animal Trainera i Red Axes. Ni manje ni više nego "Sun my sweet sun" u Konstantin Siboldovom Afro remixu. Jako volim tu stvar u originalu. Loutka je odličan majstor zanata. Njegov set neću pamtiti po nečem fantastičnom i neponovljivom, ali ostavlja te ispunjenim i veselim. 

Družili smo se prije početka njegovog nastupa, pričali o sceni ovdje i u Češkoj. Složili smo se da nema velikih razlika. Interesantno je da je ovo njegov prvi nastup u Hrvatskoj. Jednom je bio bukiran, ali je nastup otkazan u zadnji čas. Već je bio došao na lice mjesta. Tada je deset dana ostao na godišnjem. Bilo je to na jednom našem velikom otoku.

Rekao sam mu da je jedini drugi češki DJ kojeg znam Linda, La-Di-Da. Družili smo se u dvije prilike prije gotovo sedamnaest godina. On je rekao da Linda manje svira u zadnje vrijeme, jer je rodila dvoje djece. Složili smo se da je ona solidan techno DJ.

Vrhunac 

Za vrijeme Loutkinog seta popunjenost kluba dosegla je vrhunac. Ljeto je u Zagrebu već počelo i grad je prazniji nego inače. U skladu s time bila je i popunjenost Mastersa. Praznije više nego inače, nešto više dečkiju nego cura. I publika doživljava vrhunac aktivnosti u vrijeme kad Loutka vrti drugi dio seta. Taj je dio bio znatno žešći od uvodnog. Jedna Loutkina obožavateljica izgleda kao da vrhunac doživljava za cijelog trajanja njegovog seta.


Masters, ZG

Teško mi je opisati njenu ekstazu, ali nekoliko puta mi je objašnjavala da je to Loutka, češki DJ i da je on njen prijatelj. Znam, sve znam, rekao bih joj, pokušavajući ne umanjiti njeno postizanje vrhunca.

Lauer

On preuzima floor u već dosta kasnom terminu. Njemu ostaje manje publike, ali ti koji su ostali daju sve od sebe. Nije to zato kaj sam ja tamo, nego je jednostavno tako. I zato kaj sam i ja tamo, naravno.

Lauer u startu svira vlastitu produkciju i remix za AIMES sa Roam Recordings. Pretty much sam siguran da je bilo tako, a evo i zašto. Ta stvar ima dosta acida, a ujutro dok smo hangali na terasi Phillip je spomenuo da je on puštao nešto acida na početku. Zapravo počeo je sa par stvari koje su imale neki trance moment u sebi. I acid.


Lauer, forty:love, Masters, ZG

Već nakon kratkog vremena šuta dupe sa starom stvari, "The Grid - Intergalactica" i s time nas uvodi u dio seta koji obiluje synth, wave, dark, electro i sličnim elementima. Nekoliko puta ubacuje i poznate stvari kao što je npr. Camouflage - The Great Commandment. Pustio je i The Model od Kraftwerka. No čini mi se da je kasnije bio i Das Model. Ili sam samo ja u svojoj glavi čuo stihove na njemačkom:

Sie trinkt in Nachtklubs immer Sekt (korrekt)

Und hat hier alle Männer abgechekt.

Otišao je Lauer i dalje u osamdesete. Calm III - High as the mountain. To je stvar sa zaraznom melodijom i čvrstim ritmom. Ide nekako ovako:

High as the mountain, that's where I wanna be.

Listen to the echo.

Pa onda zarazna melodija. TIDADA, TIDADA, TI DA DA DA, TI DA DA DA.

Phillip Lauer je vrlo radišan i talentiran producent.  Njegovi razni aliasi izražavaju neke njegove afinitete, a on sam  vjerojatno je najuspješniji i najpoznatiji po projektu "Tuff City Kids" kojeg čine on i Gerd Janson. Dvojac je već remixirao sve bitno što je trebalo remixirati.

Arto Mwambe je projekt kojeg radi u duetu sa Christianom Beißwengerom, dok je Black Spuma projekt u kojem surađuje sa Fabriziom Mammarellom. Ima tih projekata još. Lauer je zanimljiv, ugodan i opušten lik s kojim razgovaraš kao da se znate godinama. Ima klinca, osam godina je malac.

Dobar je Lauer DJ. Jako dobar. Ići opet kad bude prilika.

All I need is my buddies (Ah, with a little help from my friends)

U zadnje vrijeme kad izađem negdje van uvijek me pronađe neki moj dotad nepoznati prijatelj. Tako je bilo i jučer. Jedva me spazio, a već me nudio cigaretom. Kasnije bi me u redovnim vremenskim razmacima već nekako pronašao u nekom uglu, pa kad se najmanje nadam, iznenadio s leđa.

Pri tome bi on još nešto dodao, na što bih ja klimnuo glavom ili pokazao "thumb-up". Nisam uspio skužiti je li naš odnos striktno partijanerski ili nosi u sebi i neku gay notu. Moj je prijatelj bio bezopasan. Nije bio neugodan, već samo jako veseo. Iskusan kakav jesam, rekao bih da taj "sudden serotonine burst" nije bio potaknut samo svježim maksimirskim zrakom.

Skužil sam da je i moja partnerica isto imala svog prijatelja. Al čini mi se da je njen bio samo prijatelj iz koristi. Stalno je žicao cigarete. Odnosno, tak je bilo dok sam ja bio u blizini.

U klubu je bio prisutan još jedan, sporni, prijatelj. Njega je baš jako šusalo i hitalo. Sa svih strana. Na sve strane. I prilično je pilio ono malo veselih cura što su sinoć tamo bile. I tak, već se razdanilo i ostalo nas deset-petnaest na podiju. Lauer ne popušta. Ne popuštamo ni mi.

Tu je jedna cura koju te večeri još nisam vidio. Mislim da je došla tek ujutro. Taman se rasplesala kad je i njoj došao ovaj sporni prijatelj. Rekao bih da je ona njemu na fini način par puta dala do znanja da je pusti na miru. Isto tak bi rekao da se to njega baš i nije primilo.

I taman kad je on nastavio produbljivati prijateljstvo, ona je odlučila tome stati na kraj. Čulo se nekoliko puta - "Daj izađi van, molim te." A onda je on i izašao. Kao u crtiću. U rikverc. Ta cura, onako elegantna u suknji i košulji, zgrabila je tog spornog prijatelja i u nekoliko sekundi ga izbacila van. Od pulta, preko cijelog floora, srećom kroz vrata. Završio je na podu. Možda se popiknuo, možda mu je i ona malo pomogla. 

Ona se vratila Laueru i plesu, a on je izgledao prilično zbunjeno. Mislim da je to zadnja stvar na svijetu koju je očekivao. Nemaš prilike često vidjeti takvu scenu. Svaka bi žena trebala imati takvo samopoštovanje i samopouzdanje. Odlučnost uglavnom sve već imaju.

Take your passion And make it happen

Meni rijetko usfali snage i uglavnom u klubu plešem cijelo vrijeme bez prestanka. Al nekad osjetim umor i usporim. Onda čekam. Čekam da ugledam nekog tko u tom momentu daje sve od sebe i tko je skroz unutra. To me instantno vrati u full speed. Stvori mi se volja i snaga i nikakav umor više ne osjećam.

Jučer je bila jedna cura koja je spašavala stvar nekoliko puta. Čim bi vidio njene pokrete, kao da sam dobio injekciju adrenalina. Kad je ujutro stavila sunčane naočale sjetio sam se Oone Dahl. Stakla na njenim naočalama bila su boje kose kakvu ima Oona.

Love you all.

bottom of page