top of page
  • Facebook Social Icon
  • SoundCloud Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
Crowd

Blog post

Prvih godinu dana i 2-satni DJ Set


Prije godinu dana pokrenuo sam ovaj web site sa idejom da na njemu objavljujem tekstove u formi bloga. Tematika je glazba, a poseban naglasak je na elektronskoj glazbi.

Clubbing čini jezgru sessiondiggera, a sadržava osvrte na partije, festivale, koncerte ili bilo koje druge scenske oblike konzumiranja elektronske glazbe i prateće zabave. U ovih godinu dana napisao sam 44 teksta koji se odnose na neki event na kojem sam bio. Procjenjujem da sam pisao o nekih 60% događanja na kojima sam bio. Događanja o kojima ne pišem tekst obično popratim slikom ili komentarom na Facebook stranici sessiondigger.

Ime sessondigger se ukazalo samo od sebe u trenutku kad sam trebao staviti Title za web site. Moj dragi prijatelj 60nine je imao nevjerojatan trenutak inspiracije i napravio logotip kakav ostali mogu samo sanjati. Još mu ni pivu nisam platio. Al biće, biće...


Musicbox je kategorija u kojoj predstavljam neki zanimljivi album ili kompilaciju. Nekad uz vrlo malo riječi, nekad sa više detalja. Naglasak je na slušanju glazbe. Glazbeni materijali za Musicbox uvijek su sa bandcampa i svaki tekst unutar sebe ima ugrađen bandcamp player na kojem određeni broj puta možete besplatno preslušati glazbu. Kvaliteta zvuka koju pruža bandcamp uvijek je za razinu viša od drugih sličnih servisa.

Podcast kategorija je rezervirana za mix. U ovih godinu dana uz osnovni Podcast pokrenuo sam i izdvojenu podcast kategoriju "The Locket Owl". Mixevi objavljeni u toj kategoriji sadrže glazbu koja je stilski profiliranija, ili je u odnosu na redovni Podcast mix više klubski orijentirana, ili kako to volimo reći, više underground.

Radi isključivo jednog koncertnog događanja otvorio sam i kategoriju "Koncert". Nisam imao namjeru pisati o koncertima, osim u ponekoj, za mene značajnijoj, situaciji. Tamo je zasad jedan tekst, a vjerujem da će se povremeno unutra zateći i poneki novonapisani.

Sve tekstove i materijale, zajedno sa provjerenim i neprovjerernim činjenicama, kreiram sam. Projekt sessiondigger je "one man music show". Kao što i piše u impressumu, ideju su nabacili neki moji prijatelji, prisjećajući se kako smo u vrijeme dok WEB još nije bio u svom punom zamahu, slične tekstove uobičavali pisati na usenet grupi "hr.rec.music.rave", odnosno kasnije "hr.alt.rave".

Ekipa koja se okupljala na tim news grupama vrlo je ozbiljno pristupala recenzijama. Sa dijelom te ekipe, te nekim drugim entuzijastima kasnije sam uređivao "techno.hr", prvi hrvatski časopis elektronske glazbe. Nakon tog projekta nisam više imao ambiciju pisati na novinarski način, jer me zapravo recenzije ili kritike ne zanimaju. U taj sam segment novinarstva upao isključivo iz ljubavi prema glazbi. Tome je dakako prilično pomoglo i moje neumorno slušanje glazbe i upijanje raznih činjenica i informacija o glazbi, izvođačima i instrumentima.

Tekstove nastojim opremiti određenim kompletom osnovne opreme, ali ne inzistiram na preciznim činjenicama. Nekad je informacija samo hint u kojem smjeru krenuti.

Jedini kanal putem kojeg plasiram informaciju o sadržajima na sessiondiggeru je Facebook. Facebook je kapitalistička svinja i ako mu ne dam 2€ kad napišem neki tekst, on će se potruditi da vam nikad na feed ne postavi link na sessiondiggerov post.

Tako da znate, kad iznad mog posta piše "sponsored", to ne znači da ja imam sponzora koji plaća moju poziciju na Internetu, niti to znači da su mi E1 & Savage platili da pišem o njima, nego jednostavno znači da sam ja dao svojih 2€ da vam doturim informaciju o nekom tekstu. Nemojte sad mislit da se žalim ili da hoću da mi date pare.

Vi ste, s druge strane, nadmašili sva moja očekivanja. Osim što ste 8.500 puta pregledali web u omjeru 69% muški, naspram 31% ženski, dosta vašeg dragocjenog feedbacka dobivam kroz komentare, poruke ili pak neposredno na partiju. Od svojih bližih prijatelja dobivam i konstruktivnu kritiku, te dakako, važan korektivni faktor. Čovjek lako zabludi.

S nekima od vas me vežu i nova prijateljstva. Poznajući sebe, to bi se dogodilo i bez sessiondiggera, samo što bi trajalo nešto duže. Jedino s čime nisam računao, te o čemu nisam ni razmišljao, jest činjenica da će to ime pratiti i mene osobno. Kad me u samom početku moja kćer Vanesa pitala da li mene vani zovu sessiondigger, ja sam se samo nasmijao. Već idući vikend sam se prestao smijati.

Meni je najdraže kad me zovu Tomislav i kad mi govore ti, ali ne smetaju mi ni ostale kombinacije. Nadimak ionako stičeš, nikad ga ne biraš.

S druge strane, kad ja pišem o vama, nastojim to raditi tako da nikome ne izazovem neugodnu situaciju. Nekima sam dao i nadimke.

45% vas je između 25-34 godine starosti, 31% vas je između 35-44 godine, 10% između 45-54, a tek 8% između 18-24 godina starosti. 60% vas je iz Zagreba i okolice, gotovo 40% iz ostatka Hrvatske, a tek 1% iz susjednih nam zemalja. Najviše čitate nedjeljom kroz cijeli dan, te subotom popodne i ponedjeljkom popodne.

Zanimljivo, unatoč mom očekivanju, 85% vas stranice posjećuje sa desktop računala, odnosno laptopa, nešto više od 13% sa mobitela, te nešto manje od 2% sa tableta.

U cijeloj toj statistici meni je najdraža ona koja govori o prosječnom zadržavanju na siteu. Prosječno vrijeme koje korisnik provede na sessiondigger stranicama je 4 minute i 48 sekundi. Od gotovo 2.800 pojedinačnih korisnika koji su kroz ovih godinu dana posjetili web, oko 400 vas je redovnih, ili onih koji povremeno navraćaju.

Volim vas sve, nastojat ću vam i dalje pisat zanimljive tekstove i fotografirat nejasne i mutne fotografije. Iako je to isprva bilo uzrokovano bivšim telefonom kojeg sam razbio par puta, pa je onda i on fotkao takve nejasne fotke, kasnije sam zadržao taj pristup. Underground.

U opremi ovog teksta poklanjam vam jedan punokrvni dvosatni klubski DJ set kakav bi vjerojatno svirao da večeras negdje puštam.


1st anniversary Two Hours DJ Set - sessiondigger

bottom of page