top of page
  • Facebook Social Icon
  • SoundCloud Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
Crowd

Blog post

QWERTY, Jan Kinčl, Matija Duić


A Teenage Dream

inDEEPendent je jedan, kako mu i ime kaže, neovisni projekt. Osim što je neovisan, inDEEPendent je projekt iz mašte dvojice likova koji možda nisu toliko cool kao Raoul Duke i Dr. Gonzo, ali još su mladi i priča se po selu da ima nade za njih. U njihovom zamišljenom projektu baziranom oko tamnih i dubokih strana house glazbe, koja se konzumira u mračnim podrumima predgrađa, već je puno stvari određeno.

Tako crew ima i managericu koja brine o njima, sređuje im gaže, radi PR, osigurava im plave ručnike i suhe funky čarape, kako bi se što ugodnije osjećali dok su iza pulta i dok šutaju dupe prisutnima.

Njih dvojicu ulica i mračni podrumi poznaju pod imenima "Liquid" i "shusha", dok je ona poznatija i na malo manje mračnim mjestima kao "Viol".

inDEEPendent je stvarniji od "Alise u zemlji čudesa" i njihov je uspjeh samo pitanje vremena. Trojcu na ruku ide njihov entuzijazam, dok protiv njih radi Einsteinova posebna teorija relativiteta. Koliko god se oni trudili i ubrzavali na svom putu prema uspjehu, isti se od njih udaljava konstantnom brzinom.

The reality was completely different

U stvarnom životu njih troje su zreli(*) ljudi zatočeni u svijetu korporacijskog ludila. Oni su također i vremešni tinejđeri zatočeni u vlastitim raskošnim tijelima. I drugari.

Liquid pronalazi svoj mir na strmim padinama vinograda, ili ga strme padine vinograda udaljavaju od njegovog mira, nisam skroz siguran. Ima on i druge hedonističke manire. I veliko srce. shusha piše blog pod aliasom "sessiondigger" i voli sve što vole mladi. Viol ima šipku za ples. Nasred sobe. Koja se okreće. Ja pojma nisam imao da se šipke za ples okreću. Sad mi cijela ta stvar sa šipkom izgleda puno lakše. Još samo da naučim neke pokrete. Bit ćemo maksimalno polivalentna ekipa.

Prije dva-tri tjedna zvoni telefon. Menađerica. "E, ajmo organizirat neku rođendansku čajanku za liquida.", imam prijedloge. Normalno da ima prijedloge. Zato smo je i uzeli za šeficu. I baš taj vikend zagrebački su klubovi nudili sve nešto što nije išlo uz liquidov mojo, a na kraju je i njega oteo zli korporacijski svijet. Zadnja šansa nam je propala, kao što je propao i pod na mjestu za koje smo mislili da ima dovoljnu karmu za našu proslavu i koje nam je bilo zadnja šansa.

U svemu tome izvirio je jedan event u Podmornici. Cycle iz programa Footwork. Pa jel bi to išli, bez obzira na njegov rođendan. Pa išli bi, jer, gle čuda, pada na moj rođendan. Djeca prosinca. Kad si, kao ja, rođen dva dana prije Božića, njegova čarolija zasjeni tvoj dan, pa ni nemaš velika očekivanja.


Podmornica, ZG

Ali sad kad kročimo putem slave, moramo se i ponašati u skladu s time, pa je dogovor odmah pao. Iskoristit ćemo moj rođendan kao izliku da se pojavimo u Podmornici. Nitko neće točno znati koja je naša misija.

Jan Kinčl

Iza projekta Cycle stoji frontmen Jan Kinčl. On je dobar drug s kojim o glazbi pričaš pod naletima adrenalina. Šefica ga isto jako voli. Znam još neke diggerice i diggere koji se kunu u njegovu glazbu i izvedbu.

Dosad ga nisam slušao kao DJ-a, barem ne ozbiljnije, ali s druge strane pratim njegov live act razvoj u kojem kolaborira sa klavijaturistom Regis Kattieom. Some serious jazzy electronica shit is what these fellas do.


Jan Kinčl, Cycle, Podmornica, ZG

Posebno je dobar taj ulaz u Podmornicu, kad se povuku teška vrata i kad te uvuče unutra, a unutra pedeset nijansi neobičnog. Sa kontrola penetrira Jan. Čujem na prvu da je to isti house potpis kakav sam već doživio na Cycleu i o kojem sam već pisao. Ali Kinčlova struktura povrh svega ima konstantnu notu zvuka poput Fender Rhodesa ispunjenu jazz minijaturama, sve sa ozbiljnih vinilnih izdanja, ali i iz vlastite produkcije. On je prilično balansiran u svom setu. Slušam ga prvi put i na temelju toga neću izvući sve zaključke, ali po jučerašnjoj večeri mogu prosuditi kako mu je set fokusiran i ne vrluda puno okolo.

Ponekad dobaci neko zrno u vidu house klasika, ali sa vrlo decentnim naglaskom na poznatu temu, dok sve ostalo zamaskira neki dobar remix. Taman prepoznaš stvar i skoro da zapjevaš "Love is shining, Life is thriving in the good life...", a ona već nestaje. Such a teaser. Tako treba, nikad im nedaj sve.

Sviđa mi se doziranost kojom Jan Kinčl kapa acid u svom zvuku. Sigurno ste barem jednom čuli zvuk iz pojačala koje je pregorilo. Krepaju tri tranzistora, radi jedan. Čuje se neki kkhk, kkhhhh, kkkhhk, ispresjecano. Tako i kod njega izvire acid-house - cvrjlljjj, frljjjll, cvrzt. Promuklo, iznemoglo. Do jaja. Gibanje na podiju kao u osinjaku. Svaka od pedeset nijansi crne ovdje je vesela. I mutna i zadimljena.

Vrlo je zanimljiv, puno jazz elemenata unosi u klasični organski house zvuk. To bi, po nekom mom nahođenju bila glazba sa etiketa poput Strictly Rhytma, Masterjama, Eight ball ili Shanti recordsa. Ali neka to bude samo osnovna orijentacija.

QUERTY (QUERTZ na hrvatskom)

Hrvat na baušteli. U Berlinu. Ajme, šta taj Berlin učini od čoveka. Pod njegovim naletom i moja crna majica je promijenila nijansu. Piše na majici #NEVEREVERSTOP. Kupile kćer i gospođa u naletu inspiracije. Bolje mi je to nego "Žuja zakon".

QUERTY, 303-909. To u najkraćim crtama opisuje njegov set. U širim crtama opis je ovakav. Nikad, ali nikad ne podcjenjuj savjet koji ti godinama daje managerica ili neki od tvojih prijatelja diggera ili diggerica. Savjeti se uglavnom odnose na domaće DJ-e i performere.


QWERTY, Cycle, Podmornica, ZG

Otkad sam se ponovo aktivirao na sceni elektronske glazbe zaključio sam da kreativnost i umještnost domaćih DJ-a daleko prelazi granice njihove popularnosti ili angažiranosti. Pratim scenu elektronske glazbe od samih početaka. Puno sam poznatih i razvikanih imena slušao, imao prilike s njima razgovarati, pitati, intervjuirati.

Puno više kvalitetenije i zanimljivije glazbe i provoda po glavi DJ-a došlo je od domaćih, manje poznatih DJ-a. To ne znači da smo mi u Hrvatskoj nešto posebno nadareni ili bolji od drugih. To znači da u svakoj zemlji postoji isti takav niz izuzetnih umjetnika i izvođača kojima treba dati šansu. Zauzvrat ćete dobiti neprikosnovenu zabavu.

Takvu neprikosnovenu zabavu pružio je i QUERTY. S puno acida. Sa sva četiri ispravna tranzistora. On je domaće okruženje zamijenio gastarbajterskim, pa svoje vidike širi u kreativnoj atmosferi Berlina, što njegovo gostovanje u domovini čini više uzbudljivim.

Mislim da je on pustio Cultural Vibe - Ma foom bey. Uff, jako. Prilično nas je zanio na flooru. Njegov acid je kao u Kerrier Districta, npr. Luke Vibert sa Warpa. Nekako kroz izmaglicu, mogao bih se okladiti da je pustio i Jeff Millsa. It's a long shot.

Slušat ćemo se opet Kvertiće.

Super Weird Substance

To je label Greg Wilsona. Nije da se u Cycleu ne bi mogao puštat taj neki balearic psych disco dub sound, no sinoć nije bila ta večer. Ne u glazbenom smislu.


Podmornica, ZG

Podmornica je bila napola puna. Taman dovoljna količina prostora da nije gužva, a opet da nas drži sve na okupu. Neki broj poznatih lica i neka druga, zanimljiva, podmorničarska lica koja ne viđam na drugim mjestima.


Cycle, Podmornica, ZG

Nekoliko je tamo različitih skupina. Kako stilski, tako i svojim mindsetom. Opet to moram spomenuti, pogotovo nakon Karlovca - muški slabije muvaju dupe od ženskih. Čast izuzecima. Ok, znam da sam ja stari prdonja i da među nama nekad vlada generacijski jaz i da me smeta svaka pizdarija, al' jebote - "Prekini s pričom!"

Znate koji SPL ima Podmornica? Sound pressure level? Takav da osjetiš pomicanje svake dlačice na tijelu. Pa i tamo gdje su obrijane, osjetiš kako se pomiče, skroz ispod kože. A on njoj priča kao da su u šetnji na Gornjem gradu.

Pij pivu i drpaj je. Vidiš da se namješta. Poslije ćete pričat. Ako ona prije toga ne ode.

Danas još uvijek traje i još je uvijek rođendan. Pa sam si dozvolio da malo zbrzam tekst. Pitali su me neki dečki kojima sam pomogao oko snalaženja u WC-u koliko imam godina. Prvi put sam i ja doživio taj broj i nisam se osjećao loše. Pokazao sam im gdje stoji papir za brisat ruke. Kojeg u Podmornici ima i u pet ujutro. Stoji pored umivaonika. Ne bi čovjek očekivao. Rekli su da su jeli samo pizzu. Ne i s čime.

Prijatelju neovisni, šefica planira i tvoj rođendan. You've been warned. Cycle, Podmornica, nekako smo postali vaši i vi ste postali naši. Sad smo valjda "Naši i vaši". Još nekoliko puta ovako i siguran sam da ćemo još više razviti uzajamnu ljubav. Vi nama groove, mi vama heart.

Matija Duić

Ja ga nisam vidio ni čuo. Možda je bio prije nego smo došli, ili se nešto promijenilo u organizaciji. Matija, ako si bio, a ja sam te zdušno ignorirao, sorry. I owe you one.

Imajte ugodne blagdane koji su pred nama i nemojte raditi ništa što ne bi ni ja.

------------

(*) - Nemojmo sada o tome.

bottom of page