top of page
  • Facebook Social Icon
  • SoundCloud Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
Crowd

Blog post

Electricat party


Swanky Monkey Garden

Sigurno ste se barem jednom našli na mjestu gdje vam, zapravo, nije mjesto? Mnogima je takva situacija neugodna. Ja se ponekad, iz čistog inata, uputim upravo na takvo neko mjesto.

Swanky Monkey Garden. Bar u sklopu hostela u centru grada. Razveden kroz etaže i terase sa zelenilom, vrlo zanimljivog uređenja. Za petak navečer najavljen je večernji program pod imenom "Electricat". Ispostavit će se da je to jedno nepretenciozno, swanky druženje uz domišljati glazbeni program.

Svega nekoliko metara od tramvajskih tračnica u Ilici, na kraju mračne uličice, prigušeno je svjetlo, nekoliko bicikala i vrata. Čuje se glazba. Nejasno je dopire li iz neke sobe, ili pak društvo koje se nazire kroz prozor u prizemlju nešto slavi.


Swanky Monkey Garden

Ulazim, a unutra je puno kao u košnici. Svira ona glazba što se vani čula, ali teško je razlučiti što svira. Ovom prostoru čar daje njegovo uređenje, koje ga upravo čini neuređenim. Nisam siguran imaju li dva ista stolca, a sve je puno koječega. Pomalo podsjeća na kazališnu scenu.

Da su šezdesete, ovo bi bilo odlično mjesto za okupljanje hipija. Dugokosi kragnaši došli bi smrviti i zapaliti malo hašiša i pojesti nešto kiselo. Kasnije bi na terasi slušali Peter Greena i gledali nebo puno zelenih zmajeva crvene boje.

Kako nisu šezdesete, korektno je reći da je Swanky Monkey Garden oplemenjen u vintage industrial stilu. Swanky posjećuje urbana populacija koja dolazi sa svih strana. Oni traže mjesto koje je drugačije, a Swanky je upravo to. Zagreb ima nekih lokacija na kojima nudi nevjerojatno odvajanje od užurbanog bila grada. Swanky Monkey je jedno takvo mjesto. Malo se izmaknete Ilici i podvučete pod Gornji grad, u oazu mira. Ili u oko oluje.

Ne volim kad popustim psihologiji mase, a to se uglavnom odnosi na pivu. Tamo svi piju pivu. Generacijski jaz. Ja bih radije bistre destilate. Uspinjući se na kat, prolazim kraj mlađeg hipstera koji pokušava fokusirati svoj telefon. Skoro će ponoć i alkohol čini svoje.

Gore su vrata, a pred vratima je redar. Na trenutak nam se sretnu pogledi. Znamo li se mi odnekud?

Na katu vlada veća živost, a i više je čaša nego pivskih flaša. Sretnem neke poznate, dugo se nismo vidjeli, pričamo i pozdravljamo se. Još uvijek ne znam tko su oni.

Ovdje su svi neka druga generacija. Osjećam se kao jedinka.

Jer, osamdesete...

Kreativni DJ dvojac zbog kojeg sam ovdje došao dokazuje da dobra volja i neopterećena zezancija mogu rezultirati zanimljivim glazbenim kombinacijama. Swankylicious.


Lunar

Dragi prijatelj Lunar, umjetnik i grafiter, potrošač sprejeva i nindža bori se protiv DJ Oberöna. Uz to što je DJ, Oberön je i grafiter i street-art majstor, a Lunara neki još zovu i Slaven Kosanović. Njih dvojica jedan drugome dobacuju glazbene izazove, ni manje ni više nego back2back.

Lunar voli glazbu osamdesetih. Volim ih i ja. Ali osamdesete su danas već toliko potrošene i izlizane, pa treba zaroniti duboko u diskografiju i pronaći one stvari koje imaju snagu i koje zvukovno odskaču od, ponekad tanke new-wave ili pop produkcije tog vremena.

Srećom, postoje B strane singlova. B strane su pune skrivenog blaga. Lunar je bacao neke tune koje su imale karakter B strana.

Oberön je prvenstveno DJ elektronske glazbe, ali danas je dan za zabavu, pa on Lunaru uzvraća na drugi način. Bira raznoliko, nekonvencionalniju elektroniku, ali i house. Obojica izvlače neke YU pop i new-wave stvari. Uvijek se iznova iznenadim kako se ta glazba može dobro uklopiti u današnje ritmove i soundove.

Ovom prostoru nedostaje još jedino dobra duša koja će se pobrinuti za akustiku i zvuk.


Oberon

Dvojac se tako zaigra da se u setu redom, jedna iza druge nađu stvari od Red Axes, grupe U škripcu i Chez Damiera.

Kladim se da "U škripcu" ni na kraj pameti nisu imali da će ih netko nakon trideset godina uvaliti u ovakav set. Imaćeš ih mnogo, celo jedno leto.

Puštali su oni i glazbu poput Simple Mindsa, Joy Divisiona ili Sisters of Mercy.

Ako postoji mjesto na kojem se mogu zaplesti ovakvi glazbeni stilovi, a da nikome ništa ne bude čudno, onda je to Swanky Monkey. Lunar & Oberön svoj su zabavni program završili negdje iza jedan sat poslije ponoći.

Swanky Monkey je zanimljivo mjesto kakvo, eto, nisam očekivao.

Electricat je ponudio pravi anti DJ set vrijedan emitiranja u Malnarovoj "Noćnoj mori". Ili u Swanky baru.


Can's at Lunar's place some 15 years ago

bottom of page