top of page
  • Facebook Social Icon
  • SoundCloud Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
Crowd

Blog post

Minoru 'Hoodoo' Fushimi - In Praise Of Mitochondria


Od kasnih sedamdesetih do prve polovice devedesetih godina, Japanac Minoru Fushimi stvarao je jedinstvenu electro funk glazbu. Za to je vrijeme samostalno izdao četiri albuma, a koliko "indie" je Fushimi bio, govori i to da je ograničene količine vinila štampao o vlastitom trošku i prodavao od prilike do prilike. Negdje usput dodao si je i nadimak - Hoodoo.

Uz to što je samplirao sve što je proizvodilo interesantan zvuk, Minoru Fushimi u svojoj je produkciji, uz zavidnu količinu synthesizera i ritam mašina, koristio i tradicionalna japanska glazbala. U njegovoj se glazbi može osjetiti utjecaj George Clintona i Parliamenta.


Minoru 'Hoodoo' Fushimi - In Praise Of Mitochondria

Njegov electro funk je istovremeno hip hopastičan, senzualan i groovast. Cijela paradigma glazbenih ljestvica u japanskoj je glazbi postavljena suprotno od tradicionalne zapadnjačke glazbe.

Dok u zapadnjačkoj glazbi mol ljestvica gotovo uvijek asocira na melankoliju ili tugaljivost, zanesenost, u japanskoj kulturi asocira na hrabrost i odvažnost. Ista suprotnost je i u durskim ljestvicama. Kod nas dur ljestvica izaziva veselu i sretnu asocijaciju, a u Japanu opet suprotno. Taj je koncept Hoodoo vješto ugradio u svoj glazbeni opus. In Praise Of Mitochondria je kompilacija izabranih materijala sa njegova četiri albuma.

Poslušati i kupiti ovu kompilaciju možete na bandcampu, isključivo u digitalnom izdanju. Ova glazba zvuči svježe i moderno, unatoč tome što je nastala prije tridesetak godina.


bottom of page