• Facebook Social Icon
  • SoundCloud Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
Crowd

Blog post

Sea Star Festival


Volim velike open air koncerte i festivale. Sa sobom nose jednu posebno uzbudljivu energiju i podižu adrenalin, istovremeno vas lišavajući svakog komfora. Mislim da je baš taj komfor, odnosno nedostatak istoga, glavni razlog što zadnjih godina baš i ne posjećujem višednevne festivale. Pomalo sam zaboravio taj osjećaj velikog open aira. Ali ako neće Muhamed brdu, onda će brdo...

EXIT

"Sea Star" festival održava se drugu godinu za redom u umaškom tenisko-rekreacijskom kompleksu "Stella Maris". Jedan je to, od ukupno pet, festivala u organizaciji EXIT-a. Vjerujem da na EXIT nije potrebno trošiti riječi, ali ako kojim slučajem niste čuli za taj festival, Google je vaš najbolji prijatelj.

EXIT familija broji pet festivala. "Sea Dance" festival u Crnoj Gori, "Sea Star" festival u Hrvatskoj, "Festival 84" u Bosni i Hercegovini, "Revolution festival" u Rumunjskoj i "EXIT Freedom" u matičnoj Srbiji. S ovim zadnjim je sve počelo, a trenutno u nazivu nosi i riječ Freedom. U opisu festivala stoji slijedeći tekst:

"EXIT is one of the rare music festivals which started as a freedom movement and which, from day one, has had a strong social mission. EXIT Freedom is a global call for liberation from materialism, stereotypes and collective misconceptions which dominate our civilization nowadays."

Sea Star u Hrvatskoj cilja na prilično široku publiku. Okosnicu ovog festivala čine EDM (Electronic Dance Music), techno, te hip-hop i srodni mu žanrovi. Tu je i nešto pop/rock glazbe. Reklame kojima je najavljivan Sea Star vrlo vjerojatno na mene ne bi imale učinka, jer su u fokusu velika EDM imena i zapravo sam bio dojma kako je riječ o isključivo EDM festivalu. Da kojim slučajem Ivan Komlinović nije imao live nastup na Sea Staru, ne bih se valjda ni zagledao u ostatak line upa.


Addico Tesla Stage, Sea Star, Umag, Croatia

Festival traje četiri dana. Od 24. - 27. svibnja. Dok je prvi dan gotovo formalnost sa tek nekoliko izvođača, drugi je dan nositelj glavnine EDM programa. EDM me ne zanima, o njemu neću niti pisati. Nisam ga niti pratio. U tom drugom danu je i jedna veća porcija hip-hopa i njemu srodnih žanrova. Treći dan, subota, je po mojem ukusu. Nešto techna, porcija housea i malo nekog alternativnog pop/rocka. Taj dan je i Komlinovićev nastup.

Nikad još nisam išao na neki festival na kojem mi je nepoznata većina "glavnih" izvođača. Od EDM zvijezda ja nisam prepoznao niti jedno ime. Stvar je spasio Paul Van Dyk. Neka barem jednoga znam, iako niti on nije u fokusu mog interesa. Ipak, kad se zagledaš u sitna slova, skužiš da na Sea Staru ima puno meni zanimljivih izvođača.

Da smo mogli biti tamo u petak, sigurno bih popratio ove izvođače: Nipplepeople, Edo Maajka, Dječaci, Krankšvester, Bizzo i Pil Jackson, Tram 11.

Međutim, biti ćemo tamo u subotu i nedjelju. Subotnji program je naš. Zadao sam si slijedeći zadatak: Boris Štok, Toxic, Ivan Komlinović, Luke Slater, Tommy Four Seven, Francois X, Dejan Milićević.

Izgledalo mi je ambiciozno. Kad pogledaš taj miješani line up, gotovo da se ni ne kuži izvrsni techno segment ovog festivala. Tommy Four Sevena ne bih uzeo u obzir, ali mi je DJ Cet savjetovao da mu dam šansu. Znao sam da mi to nije sam tak reko. Mora bit nešto.

Komfor

Ja nastojim biti dobri duh Komlinovićevih live nastupa, a to uključuje određenu logistiku, razvlačenje kabela, kao i gledanje u mikser sa upitnikom iznad glave i balonom u kojem piše "Jebemu mater, zakaj ne svira?" Usput i snimamo. Video i audio. Svaki put sve bolje.


Jebemu mater, zakaj ne svira?

Ivanov nastup na Sea Staru bio je garancija za komfor. Samo neka nam auto bude tu odmah, blizu, po mogućnosti kraj backstage ulaza i daj da se možemo muvat svuda po festivalu i da nas nitko ne pila sa nekim dodatnim formalnostima. Nije problem ako je u pitanju nekaj za popit i pojest. I da ne moramo daleko nosit trideset kila opreme. I tak, da smo face. Do početka programa smo imali još nešto vremena, pa smo krenuli srediti stvari potrebne za komfor. Akreditacije.

Ginger

Ona nam je trebala osigurati sve birokratske pizdarije. Propusnice i ostalo. Ajmo reć da je tak i bilo. Za ono kaj nije bilo, Marija iz crnogorskog dijela EXIT-a se pobrinula da bude. Hvala i Mariji. Ja sam upamtio sve kaj nam je sve obećala kad dođemo na festival u Crnu Goru. Ginger je inače super cura. Ona sve može. I za ono što ne može, ostavlja dojam da može. Moraš voljeti takav stav i poštivati toliku količinu samopouzdanja. BTW, ona je sama sebe opisala kao ginger, nisam ja to seksistički dodao. Iako, bi ja.

Nakon druženja s njom treba ti još neko vrijeme da naučiš za što ti je koja kartica, a za što koji barkod. Ima masu pravila. Što smiješ, a što ne smiješ. Radio sam neke stvari za koje su rekli da ne smijem, ali nitko me nije vidio.

Nautilus Arena

Nautilus Arena. To je ime stagea smještenog unutar teniskog stadiona. Popodnevno sunce upržilo je ravno u stage. Spajamo kablove. Puno kablova. Sunce prži. Tonac na stageu je zakon. I on je ginger. Pravi tonac. Kuži svaki komad opreme. Zanima ga synth Vermona, ima frenda koji je lud za synthevima. Priča nam koje sve uređaje ima doma. Svira gitaru. Super smo se družili. Zaboravio sam mu ime, možda je Stane ili nekako slično. Nosi bradu.


Nautilus Arena, Sea Star, Umag, Croatia

Napravili smo soundcheck nekako u isto vrijeme kada i Boris Štok. Odminglao sam do njegove probe, vidjelo se da će to biti zanimljiv nastup. Popodne se polako istapalo u večer, a u meni praznina. Odnekud se začulo cvrčanje, a zrakom se širio miris pečenoga mesa. Počinju prvi nastupi.

Kraj zdravih kobasica i kiselog zelja uzeli smo cheesburgere, a IK pljeskavicu sa sirom u lepinji. Dok je on naručivao, ja sam zaključio kako je to isto cheesburger, a konobar me gledao kao poluidiota. Horizont je sve više grlio sunce.

Nikola Tesla

Glavni stage nosio je ime sponzora i prezime Nikole Tesle. Addiko Tesla stage. Ne vjerujem da je Tesla priželjkivao da ga jednog dana promoviraju bankari, al pametan kakav je bio, te znajući koliko su ga izjebali za života, sigurno nije imao iluzija da će budućnost biti drugačija.


Addiko Tesla Stage, Sea Star, Umag, Croatia

U kasno popodnevnom programu je Ne-No DJ. Brijem da je to DJ koji se zove Neno. Već u dvadesetišestoj je minuti ga je metnuo. Pozicionirali smo se u smjeru zapada, dok su digitalni vizualni efekti otimali pozornicu nestajećem suncu, praćeni zvucima Jaguara.

Otvorenog duha i bez predrasuda prema Jaguaru tvrdim da je to bio odličan moment. To je ujedno i zapečatilo naše druženje sa tim DJ-em pa smo otišli na drugi veliki stage, u Nautilus Arenu.

Toxic

Nautilus Arena floor otvorio je Toxic. Počeo je u osam navečer. To je zajebano, jer tad još nikog nema. Nas smo se dvoje uvukli u sredinu arene i mrdali na njegov set neko kraće vrijeme, zaključivši kako mu je glazba odlična. Kasnije sam zaključio kako bih ga ja radije slušao u kasnijem terminu, ili pak ranojutarnjem na plaži.


Toxic, Sea Star, Umag, Croatia

Boris Štok

Vruće ime zadnjih dana je Boris Štok. Bivši glas riječkog Quassara, krenuo je sa solo karijerom i to mu baš lijepo ide. Došao je i mrak, na glavnom stageu se okupilo stotinjak fanova, a rekao bih da ih je do kraja koncerta bilo barem dvostruko više. Izvrsna glazba sa karakterističnim vokalom, svirana uživo sa odličnim bendom, sadrži i elemente elektronske glazbe.


Boris Štok, Sea Star, Umag, Croatia

Izričajem najsličnije Urbanovoj g