top of page
  • Facebook Social Icon
  • SoundCloud Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
Crowd

Blog post

Benedikt Frey - Artificial


Kad sam prije nešto više od dva mjeseca počeo predstavljati glazbene uratke u MusicBoxu, album prvjenac njemačkog producenta Benedikta Freya bio mi je visoko na listi.


Benedikt Frey - Artificial

Ne pamtim da sam nakon trojca Stella, Flag, Baby grupe Yello neki album elektronske glazbe doživio na način kao što je to slučaj sa Freyevim "Artificial". A to je onaj način kad neku ploču vrtiš danima ili tjednima bez da ti dosadi, te da je na taj način zapravo neprestano upoznaješ i otkrivaš nove momente.

Benediktovu produkciju pratim u priličnoj mjeri. On je jedan izuzetan lik na sceni elektronske glazbe čija izdanja možete naručiti u pretprodaji bez mogućnosti da ih unaprijed preslušate i biti sigurni da će isporučiti vrhunski proizvod. Bilo da je riječ o izdanjima sa Aldebarana, Live at Robert Johnson, Mule ili Hivern Disca, Frey je uvijek originalan i beskompromisan.

Artificial je izdan na etiketi ESP Institute. To nije konceptualni album, kako to često biva sa albumima koje izdaju kreativci koji produciraju elektronsku glazbu. Artificial je priča koja uvlači u slušanje i album koji jednostavno stavljate na repeat.

Frey nas kroz svoju kreaciju vodi kroz trinaest odvojenih skladbi, a upravo ta tehnička odvojenost na zasebne trackove sa sekundom pauze, dovoljni su da u cjelini naglase njene pojedine dijelove. Na taj način slušatelj lako identificira pojedinu skladbu, dok je istovremeno u prilici doživjeti album kao cjelinu.

Iako je tehnička razdvojenost skladbi rezultat konzumerske politike i ciljane publike koja treba "samo tu jednu stvar" za svoj set, Artificial u potpunosti zaslužuje da ga se zove "djelom". Benedikt Frey svoj je debitantski album stvarao dvije godine. Neki autori elektronske glazbe u dvije godine izbace deset albuma. Hiperprodukcija ideja i želja da baš sve predstave publici nije nužno loša, jer ostavlja konzumentu priliku da odabere samo ono što želi i odbaci ostalo.

Takvim albumima sa ovim zajedničko je jedino to što ih se kolokvijalno naziva albumima. "Artificial" Benedikt Freya sluša se kao pravi punokrvni album. Niti u jednom trenutku ne motivira slušatelja da preskoči neku stvar.

Poslušati ga i nabaviti možete na bandcampu gdje je dostupan u digitalnom obliku, kao i na dvostrukom LP vinilu.


bottom of page