• Facebook Social Icon
  • SoundCloud Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon

Blog post

Benedikt Frey - Artificial


Kad sam prije nešto više od dva mjeseca počeo predstavljati glazbene uratke u MusicBoxu, album prvjenac njemačkog producenta Benedikta Freya bio mi je visoko na listi.


Ne pamtim da sam nakon trojca Stella, Flag, Baby grupe Yello neki album elektronske glazbe doživio na način kao što je to slučaj sa Freyevim "Artificial". A to je onaj način kad neku ploču vrtiš danima ili tjednima bez da ti dosadi, te da je na taj način zapravo neprestano upoznaješ i otkrivaš nove momente.

Benediktovu produkciju pratim u priličnoj mjeri. On je jedan izuzetan lik na sceni elektronske glazbe čija izdanja možete naručiti u pretprodaji bez mogućnosti da ih unaprijed preslušate i biti sigurni da će isporučiti vrhunski proizvod. Bilo da je riječ o izdanjima sa Aldebarana, Live at Robert Johnson, Mule ili Hivern Disca, Frey je uvijek originalan i beskompromisan.

Artificial je izdan na etiketi ESP Institute. To nije konceptualni album, kako to često biva sa albumima koje izdaju kreativci koji produciraju elektronsku glazbu. Artificial je priča koja uvlači u slušanje i album koji jednostavno stavljate na repeat.

Frey nas kroz svoju kreaciju vodi kroz trinaest odvojenih skladbi, a upravo ta tehnička odvojenost na zasebne trackove sa sekundom pauze, dovoljni su da u cjelini naglase njene pojedine dijelove. Na taj način slušatelj lako identificira pojedinu skladbu, dok je istovremeno u prilici doživjeti album kao cjelinu.

Iako je tehnička razdvojenost skladbi rezultat konzumerske politike i ciljane publike koja treba "samo tu jednu stvar" za svoj set, Artificial u potpunosti zaslužuje da ga se zove "djelom". Benedikt Frey svoj je debitantski album stvarao dvije godine. Neki autori elektronske glazbe u dvije godine izbace deset albuma. Hiperprodukcija ideja i želja da baš sve predstave publici nije nužno loša, jer ostavlja konzumentu priliku da odabere samo ono što želi i odbaci ostalo.

Takvim albumima sa ovim zajedničko je jedino to što ih se kolokvijalno naziva albumima. "Artificial" Benedikt Freya sluša se kao pravi punokrvni album. Niti u jednom trenutku ne motivira slušatelja da preskoči neku stvar.

Poslušati ga i nabaviti možete na bandcampu gdje je dostupan u digitalnom obliku, kao i na dvostrukom LP vinilu.


https://esp-institute.bandcamp.com/album/artificial

#benediktfrey